top of page

Welke lens voor straatfotografie?

Het liefste zou ik met een camera en slechts één lens op pad gaan. En een tijd lang heb ik dat ook naar volle tevredenheid gedaan. De Fuji X100T heeft een vaste 23mm-lens (omgerekend 35mm voor full frame) en is een hele fijne compacte camera. Ondanks de allround brandpuntsafstand van deze lens is een aantal fotografie-onderwerpen slecht dan wel helemaal niet toegankelijk. Denk hierbij aan genres waarbij je er niet omheen kunt om met de meer extreme brandpuntsafstanden te werken. Zo wordt het fotograferen van vogels zonder een telezoom objectief zowat onmogelijk en zal elke interieurfotograaf een ultra-groothoeklens in zijn tas hebben zitten.


Na een aantal jaren begon ik toch een bepaalde mate van flexibiliteit te missen en dat was dan ook precies de reden dat ik destijds de Fuji X-T4 heb gekocht. De drie objectieven die ik daarbij bezit, zijn de Fuji 10-24mm, 16-80mm en 100-400mm zoomlenzen. Vermenigvuldig deze brandpuntsafstanden dus net als hierboven met 1,5 en je krijgt het zoombereik voor een full frame sensor.


Met deze objectieven is geen onderwerp te gek of ik kan het op een goede manier vastleggen. En in principe is dat ook zo, maar nu ik weer een aantal keren mijn camera mee op reis heb genomen en flink wat rondgelopen heb met die allround 16-80mm ben ik er achtergekomen, dat die lens toch niet echt geschikt is voor straatfotografie. Hier zijn een aantal redenen voor:


1. Deze lens weegt 440 gram. Dit lijkt niet veel, maar samen met de X-T4 wijst de weegschaal dan een dikke kilo aan. En als je daar een paar uur mee over straat loopt, begin je dat echt wel te voelen.

2. Bij straatfotografie wil je zo min mogelijk opvallen. Dus hoe kleiner de camera en lens des te beter. Niet alleen valt een grote lens eerder op, maar mensen zijn ook sneller geïntimideerd als ze een relatief grote lens op zich gericht zien en dat wil je dus juist niet als straatfotograaf.

3. Straatfotografie met een zoomlens is natuurlijk heel goed mogelijk. Maar dit geeft je wel weer een extra variabele om rekening mee te houden, terwijl je eigenlijk al je aandacht nodig hebt om de juiste actie op het juiste moment vast te leggen.

4. Misschien is het grootste voordeel van de extra flexibiliteit van een zoomlens ook wel meteen het grootste nadeel. Sommigen zweren bij 35mm als de ideale lens voor straatfotografie terwijl anderen de voorkeur geven aan 23mm of 50mm. Dit is natuurlijk een puur persoonlijke voorkeur. Maar wat je ook kiest, dat betekent wel dat je altijd met die bepaalde brandpuntsafstand fotografeert. Hierdoor leer je om als het ware te kijken met die bepaalde brandpuntsafstand. En zodoende zul je vervolgens sneller de juiste compositie kunnen vinden. Dit lijkt misschien allemaal wat overdreven, maar geloof me, in straatfotografie komt het regelmatig voor dat elke (fractie van een) seconde telt.


Tijdens mijn verblijf in Kuala Lumpur realiseerde ik me dus, dat ik specifiek voor straatfotografie eigenlijk een andere lens nodig had. Maar welke dan? Eigenlijk hoefde ik daar niet lang over na te denken. In het verleden had ik namelijk wel eens het gevoel gehad, dat die 23mm van mijn X100T net te kort was. En omdat ik hier had gelezen dat een brandpuntsafstand van 43mm het beste overeenkomt met het natuurlijk zicht van onze ogen, kwam ik al snel uit op de super compacte pancake-lens van 27mm (40,5mm full frame) die Fuji in het assortiment heeft.Maar zo snel als de keuze voor deze lens gemaakt was, zo lang duurde mijn zoektocht naar de beschikbaarheid ervan. Geen enkele webshop, Nederlands of internationaal had deze lens op voorraad. Blijkbaar zorgt een chiptekort ook bij Fujifilm voor grote vertraging bij de productie van bepaalde producten. Maar mijn zoektocht leverde echter wel één beschikbaar tweedehands exemplaar op in, je raadt het al...Kuala Lumpur. De volgende dag ging ik dan ook zo snel mogelijk naar de betreffende winkel en de timing was perfect, want terwijl ik die lens aan het uitproberen was, belde er een andere klant met interesse. Lang hoefde ik dan ook niet na te denken. De lens zag er als nieuw uit, werkt prima en de prijs was ook nog eens zo'n €145,- lager dan die van een nieuw exemplaar.
Dus met een grote glimlach liep ik daar weer naar buiten. Na een eerste kennismaking tijdens mijn resterende verblijf in Kuala Lumpur wil ik de komende tijd deze lens zo veel mogelijk gaan gebruiken. Uiteraard zal ik over een tijdje hier verslag doen van mijn ervaringen met deze lens. De verwachtingen zijn hooggespannen!Commentaires


bottom of page