top of page

Veenhuizen

Vorige maand hebben we een paar dagen in Drenthe doorgebracht. Dat was niet voor het eerst. Er is echt heel veel te zien en te doen in die mooie provincie, dus het zal ook zeker niet de laatste keer zijn geweest, dat we daar op bezoek waren.


Hoog op het lijstje stonden de Koloniën van Weldadigheid. Een sociaal experiment uit de 19e eeuw om armoede te bestrijden en dat vandaag de dag op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. Het zijn in totaal zeven gebouwencomplexen in zowel Nederland als België. Wij kozen voor Veenhuizen, dat destijds als strafkolonie heeft gediend.


Veel van de huizen die toen gebouwd zijn, worden nog steeds bewoond. En op een aantal van die huizen prijken mooie spreuken. Zo is daar "Kennis is macht" op het voormalige huis van de schoolmeester. En de gevangenisdirecteur van toen heeft een bord met "Orde en Tucht" op zijn huis laten plaatsen, hoe toepasselijk allemaal.


Terwijl ik daar rondliep, viel mijn oog op twee schilders die bezig waren om ook een dergelijk bord van een nieuw likje verf te voorzien. Initieel stond er slechts een van de twee op een ladder, maar eer ik mijn camera tevoorschijn had gehaald, was de tweede schilder aan zijn helft van het tableau begonnen. Hierdoor is helaas iets minder van het bord te lezen. Maar goed, het woord WERKZAAMHEID werd met recht eer aan gedaan door de twee mannen.

Een stukje verderop liep ik langs de voormalige gevangenis, waar nu een museum in gevestigd is. Ik sprak hierboven al over het bord met de spreuk "Orde en Tucht" dat ik eerder die middag had gezien. En toen ik zo op mijn gemak met de hond langs dat gebouw liep en ik zag hoe alles zo netjes onderhouden en geordend was, moest ik daar weer aan denken. Ik wilde dan ook een foto maken, waarin datzelfde gevoel een beetje naar voren zou komen. Aan jou de beoordeling of dat enigszins gelukt is.


Kommentare


bottom of page