top of page

Fujifilm Instax

Kort voor ik op reis ging naar Bangalore, heb ik een kleine Instax fotoprinter van Fujifilm gekocht model Share SP2.Het leek me een leuk idee om eventueel op straat gemaakte portretfoto’s ad hoc uit te kunnen printen, zodat ik daarmee de mensen die ik gefotografeerd had, kon verrassen en bedanken.


Mijn ervaring is dat in India mensen op straat over het algemeen geen probleem er mee hebben om gefotografeerd te worden. Sterker nog, soms dringen ze zelfs aan om maar vooral een foto van hen te maken. Dit zorgt er voor dat de drempel om mensen op straat te portretteren aanzienlijk lager wordt.


Ik heb in totaal 10 foto’s geprint. Door de taalbarrière en het feit dat het toch nog even duurt, voordat de printer is opgestart en verbinding heeft gemaakt met de camera, zag ik in zowat elke situatie behoorlijk vragende en nieuwsgierige blikken op mij en de kleine printer gericht. Maar als dan eenmaal de foto uit het apparaatje tevoorschijn was gekomen en het beeld zich langzaamaan aan de betreffende persoon openbaarde, waren er alleen maar lachende gezichten en blije reacties.
En ik snap het ook helemaal. Vroeger als kind had ik een oude Polaroid camera van mijn opa gekregen. Het ter plekke zien verschijnen van een foto had toen al iets magisch en dat heeft het vandaag de dag nog steeds. Je kunt nog zoveel foto’s op een telefoon of tablet hebben staan, maar op het moment dat je er daadwerkelijk een in handen hebt, wordt het pas echt iets tastbaars. Die Instax-foto’s zijn redelijk klein van formaat en de kwaliteit is ook niet geweldig, maar dat maakt echt helemaal niks uit.


Hetzelfde gaat ook op als je een mooie zelfgemaakte foto uitprint, in laat lijsten en vervolgens in huis aan de muur hangt. Het is niet alleen iets tastbaars dat aan de muur hangt, maar je kunt ook nog eens elke dag kijken naar jouw eigen creatie en er van genieten.


Kortom een dergelijk relatief goedkope printer is een geweldig apparaatje om tijdens leuke gelegenheden anderen mee te verrassen en een dierbare herinnering mee te geven. En denk niet dat je persé een Fuji-camera moet hebben om dit ding te kunnen gebruiken. Deze printers kunnen namelijk ook verbinding maken met smartphones en tablets om foto’s uit te printen. En er zijn zelfs ook kant en klare Instax-camera’s te koop zoals je op deze website kunt zien.


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page